sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Mitä tapahtui Panfulle?

Tämän postauksen tarkoitus on koota yhteen kysymyksiä ja vastauksia liittyen Panfuun, Goodbeansiin ja kaikkeen näihin liittyvään. Jos sinulla on kysymys, jonka vastausta ei löydy tästä postauksesta, älä pelkää kirjoittaa sitä kommentteihin.

Nämä vastaukset on poimittu lähinnä suosittujen Google-hakujen ja kommenttien pohjalta. Huomasin, että blogissani vierailee useita ihmisiä selvitellen Panfun tilannetta.







Mitä tapahtui Panfulle?


Aito ja alkuperäinen Panfu-peli, jota pystyi pelaamaan esimerkiksi sivuilla panfu.com ja panfu.fi, ikään kuin kuihtui Goodbeansin rahaongelmien myötä. Goodbeansin tuolloinen CEO, Verena Delius, kertoi että "Panfun ylläpitämiseen ei ole enää rahaa."

Panfun viralliset sivustot olivat kuitenkin verkossa vielä jonkin aikaa tämän jälkeen, varmaankin johtuen tavasta, jolla eri maiden Panfu-sivustoja ylläpidettiin.


Voiko Panfua pelata vielä?


Kyllä ja ei. Panfusta on tehty useita faniversioita, kuten panfu.me, panfu.pw, panfu.world ja pannun.de. Nämä eivät kuitenkaan ole virallisia versioita, ja ne rikkovat useita tekijänoikeuslakeja muuallakin kuin Suomessa. Monikaan näistä versioista ei pyri vakavaan liiketoimintaan, vaan kyse on pikemminkin hauskanpidosta ja ns. proof of concept -touhusta.

Monissa Panfu-faniversioissa kaikilla pandoilla on kultapandatili, eikä mistään erityisominaisuuksista tarvitse maksaa.


Mitä tapahtui Goodbeansille?


Goodbeans GmbH., josta olen kertonut tarkemmin siitä kertovassa postauksessa, vaikuttaa nykyään jokseenkin kuolleelta yritykseltä. Sen omistajat ja työntekijät vaikuttavat siirtyneen uusiin yrityksiin ja työtehtäviin, jotka toki tekevät edelleen lapsille ja nuorille suunnattuja tuotteita.

Yritin tavoitella sähköpostitse Goodbeansin entistä CEO:ta, Verena Pausderia, mutta en saanut vastausta. Lieneekö kyseessä ollut sitten roskapostiin mennyt viesti, kirje-etiketin noudattamattomuus vai inhimillinen unohdus, ken tietää.


Miksi Panfu.fi-sivustolle pääsee vielä?


Kun suomalaisen Panfun verkkotunnus (domain) vapautui, erinäiset verkkobotit ja yritykset ottivat verkkotunnuksen haltuunsa. Yhdessä vaiheessa Panfu.fi-sivuston väitettiin olevan yhteistyössä Casino Expertti -kokoonpanon kanssa, ja sittemmin nämä väitteet ovat kadonneet sivustolta. 

Tällä hetkellä verkossa oleva Panfu.fi-sivusto ei ole Panfu, vaan pelkkä taltioitu kopio siitä, miltä Panfu näytti ennen sen loppumista. En missään nimessä suosittele kirjoittamaan mitään tunnuksia tai salasanoja kyseiselle sivustolle. Sivustolla ei ole mitään interaktiivisia elementtejä, vaan esimerkiksi rekisteröitymis- ja tervetuloanimaatiot on korvattu kuvilla.


Miksi Panfu.me on suljettu?


Ilmeisesti huolimattomuudesta ja varmuuskopioiden puutteesta johtuen he menettivät kaikki tiedostot ja kehittämänsä uudistukset ja muutokset, ja joutuvat nyt kokoamaan Panfu.me:tä uudelleen pala kerrallaan. Tässä voi mennä kehittäjien mukaan muutamia kuukausia, joten Panfu.me:n voidaan olettaa palaavan toimintaan vielä tänä keväänä.


Onko laitonta pelata Panfu-kopioissa?


Riippuu mistä roikkuu. Panfu-faniversioiden tekeminen ja ylläpitäminen on tekijönoikeussäädösten vastaista, mutta voidaan katsoa, että niiden käyttäminen ei ole tässä tilanteessa laitonta. En ole kuitenkaan perehtynyt asiaan tarkemmin esimerkiksi Saksan lainsäädännön osalta, joten joku muu tietänee tämän paremmin.

Goodbeans ja sen entiset työntekijät eivät kuitenkaan vaikuta vielä kovin aktiivisilta tekijänoikeussyytösten tai Panfu-kopioiden alasajon suhteen, joten paras takoa kun rauta on kuumaa, eh?


Maksavatko Panfu.me tai muut kopiot?


Suurin osa Panfu-kopioista on ilmaisia, ja niissä kultatilien edut ovat kaikkien käytettävissä. Monikaan näistä kopioista ei vaikuta pyrkivän vakavaan liiketoimintaan, vaan ennemminkin nostalgisiin hetkiin ja hauskanpitoon.


Ovatko Panfu-kopiot turvallisia?


Kyllä ja ei. Kyseessä on usein yksityisten ihmisten tekemiä palveluita, joten en menisi syöttämään niihin ainakaan luottokorttitietoja, arkaluonteista materiaalia tai muuta. Suosittelen, että et käytä samaa salasanaa Panfu-kopioissa ja muissa palveluissa.


Tuleeko Panfu takaisin?


Todennäköisesti ei. Flash-tekniikka ja avatar-chatit ovat mennyttä maailmaa. Nykypäivänä lapset käyttävät kännyköitä ja sosiaalista mediaa. Panfu-fanisivustoja lienee olemassa tulevaisuudessakin.


Onko Panfu-kopioissa suomalaisia?


Kyllä! Meikäläisenkin löytää tutulla Ronima-nimimerkillä näistä kopioista silloin tällöin. Oma suosikkini on Panfu.me, jonka paluuta odotankin kuin kuuta nousevaa.


Voimmeko perustaa oman suomalaisen Panfu-kopion?


Hyvä kysymys. Voimme, mutta siihen pitäisi käyttää aikaa ja rahaa, joita köyhillä opiskelijoilla harvemmin on. Jos kiinnostusta löytyy, ilmaise se kommenteissa. En tosin vielä tässä vaiheessa näe sitä järkevänä.


Mitä Panfu-blogeille kävi?


Selaa tätä blogia niin näet. Suurin osa niistä oli kuolleita jo ennen kuin Panfu hiljeni. Sittemmin bloggaajat ovat aktivoituneet postailemaan Panfu-kopioiden asioista.


Mitä Olokolle tapahtui?


Oloko lopetettiin jo ennen kuin Panfu hiljeni. Olokossa ei riittänyt kävijöitä, eikä se koskaan saavuttanut samanlaista suosiota kuin Panfu. Oloko-kopioita ei ole vielä ilmaantunut, eikä niitä varmaan ilmaannukaan, koska en usko kenenkään imuroineen Olokon sivuston tai pelin tiedostoja samalla tavalla kuin Panfun.










2 kommenttia:

  1. Panfun englanninkielisellä Wikipedia-sivulla lukee, että Goodbeans olisi hakeutunut konkurssiin 2015. Google Mapsissakin sanotaan olevan suljettu pysyvästi. Missään muualta en ole oikein löytänyt mitään. Kaipa Goodbeans on pistänyt lapun luukulle vähin äänin jo aikoja sitten?

    VastaaPoista

Kommentoimassa? Anna palaa! Kommentit moderoidaan ennen niiden julkaisua, joten ethän ihmettele, jos kommenttisi ei ilmesty näkyviin heti. Yritän vielä nykyäänkin (2023-) käydä kommentteja kurkkimassa!